آیا برای شما اتفاق افتاده است که در آسمان تکه ابری را ببینید و احساس کنید که شکل خاصی دارد و مثلا به شکل صورت دیده می شود؟ این خصوصیت انسان که موجب می شود بتواند در اشکال بی مفهوم یک تصویر خاص در بیاورد به نام علمی Pareidolia یا پارادولیا خوانده می شود. دانشمندان بر این عقیده هستند که این یک خاصیت تکاملی هست و به انسان ها کمک می کرده است تا اشکال و صورت های شکارچیان که در پس زمینه محیط استتار کرده اند را تشخیص داده تا موجب بقا شود. در دنیای حیوانات داشتن این توانایی تمایز دهنده مرگ و زندگی هست. انتخاب طبیعی موجب شده است که این صفت در جانورانی که بیشتر آن را دارا هستند انتخاب شده و کم کم به حداقل خود برسد. بهتر است که بتوانیم چهره هایی که ندارد را در الگوی اشکال ببینیم تا اینکه توانیم کلا صورتی تشخیص ندهیم.
حالا چه طور از این توانایی در رویاهای آگاهانه یا خواب روشن استفاده کنیم؟ فرض کنید در خواب آگاه شدید ولی کسی را نمی بینید که با اون صحبت کنید و همه جا سوت و کور به نظر می رسد. در این حالت از پارادولیا یا Pareidolia استفاده کنید و به اطراف خود توجه کنید و ببینید که آیا می توانید صورت انسانی را در مناظر و اشکال دور خود تشخیص دهید؟ این کار به قدری ساده است که همین الان در بیداری نیز می توانید این کار را انجام دهید. به اطراف خودتون توجه کنید. بهتره به چیزهایی مثل درخت، ابر، صخره و فرش و هر چیزی که اشکال رندم دارد نگاه کنید.
وقتی کاندید مورد نظر خود را پیدا کردید کاملا به آن دقت کنید. بر خلاف بیداری، در خواب می توان سریعا این اشکال و صورت ها را پیدا کرده و آنها فورا به صورت جادویی دارای جزئیات بیشتری شده و حتی به هیئت واقعی در می آیند.
پارادولیا می تواند کمک های بیشتری نیز به شما کمک کند. برای مثال وقتی که قصد دارید پس از چند ساعت خواب به طور مستقیم وارد رویای آگاهانه و خواب روشن بشید با صحنه ها و الگوهای تصادفی بر پشت پلک خود رو به رو می شوید که می توانید تمرین پارادولیا را روی آنها انجام دهید. مشکل ورود مستقیم به رویا این هست که هم سخت می توان تمرکز نمود و هم ایجاد یک صحنه پایدار رویا مشکل است. ولی با تمرین پارادولیا و گشتن دنبال اشکال و چهره های خاص در بین الگوهای هیپنوگوگیک در مرز بین خواب و بیداری هم تمرکز ما بیشتر می شود و هم سریعتر آن اشکال به منظره رویا تبدیل می شوند و می توانیم تجربه خواب روشن را داشته باشیم.