همانطور که می دانید عدد سن ما گاهی تنها یک عدد قراردادی است و نمی تواند به طور قطع میزان سلامتی و جوانی بدن ما را منعکس سازد. چه بسیار افرادی که در سن بیست سالگی دارای جسمی ضعیف و عضلات تحلیل رفته (خصوصا به علت عدم ورزش) و حتی پوکی استخوان می شوند و چه بسیار افراد اصطلاحا مسن که حتی رکوردهای جدیدی در ورزش زده و مرتبا به کوهنوردی و فعالیت می پردازند و شادی و نشاط از لحظه به لحظه زندگی آنها دور نمی شود.
برای جوان ماندن و اصلاح عادات غلطی که باعث پیری زودرس و از کار افتادگی ما می شوند راه های بسیاری وجود دارد که یکی از آنها تصحیح عمل تنفس است.
هر چه قدر ما سریع تر و سطحی تر تنفس کنیم میزان اکسیژن کمتری در ریه ما وارد شده و تبادلات کمی با سلول های بدن صورت می گیرد. افراد به طور عادی حدود ۱۳ الی ۲۸ مرتبه در دقیقه نفس می کشند که رقم نسبتا بالایی است! در این حالت گاهی کمتر از یک چهارم حجم ریه ها مورد استفاده قرار می گیرد. به علاوه وقتی تنفس شما سطحی و تند باشد میزان گازهای سمی که باید خارج شوند کاهش می یابند.
بهترین حالت تنفس، تنفس شکمی و حدود ده بار در دقیقه است. تنفسی که آرام و عمیق بوده و به راحتی می تواند تبادلات گازی را به نحو موثری فراهم آورد.
وقتی شما ناقص تنفس می کنید اکسیداسیون و سوخت و ساز به صورت ضعیف رخ داده و تفاله های تنفسی در ریه ها جمع می شوند و مجموعا فرآیند فرسودگی سلولها را افزایش می دهند.
برای اینکه بدانید آیا ریه های شما هم ناقص کار می کنند یا خیر می توانید این آزمایش را انجام دهید. بعد از کشیدن نفس عمیق، بازدم را انجام دهید. وقتی حس کردید هوا را خارج کرده اید لب های خود را جمع کنید (شبیه حالت سوت زدن) و سپس ماهیچه های شکم را منقبض کرده و هوا را بیرون دهید. این هوا همان گاز باقی مانده و زائد در ریه هست که راکد و بدبو بوده و پیرکننده است.
برای انجام تنفس صحیح و جوان کننده سعی کنید غالب اوقات خود را این گونه تنفس کنید:
– با پنج شماره عمل دم را انجام دهید
– با ده شماره بازدم را انجام دهید
تنفس هم به صورت شکمی باشد و دیافراگم شما را به کار گیرد.
اوایل ممکن است این گونه تنفس برای شما آزاردهنده باشد ولی به مرور زمان با افزایش ظرفیت ششها، این تنفس برای شما راحت و آرامش بخش خواهد بود.
اگر چند دقیقه به روش بالا تنفس کنید متوجه می شوید که ذهن شما به آرامش رسیده و تمایل بیشتری به ماندن در زمان حال دارید و افکار متفرقه کمتر به سراغ شما می آیند.
همچنین افراد سیگاری وقتی این تمرین را انجام دهند تمایل کمتری برای سیگار کشیدن دارند. همچنین میزان ابتلا به بیماریهایی چون سرماخوردگی هم کاهش پیدا می کند.
اگر از دید غیرمادی هم به آن نگاه کنیم این نوع تنفس باعث جذب بهتر انرژی پرانا یا نیروی حیاتی به بدن و کالبدهای دیگر ما شده و در افزایش سلامت روانی و انرژیکی ما بسیار موثر است. البته برای این منظور تمرینات ویژه ای را تحت نام پرانامایا انجام می دهند که شامل الگوهای تنفسی خاص برای جذب بهتر میزان پرانای موجود در تنفس است و خود بخش مهمی از یوگا می باشد.