قالب وردپرس قالب وردپرس قالب فروشگاهی وردپرس وردپرس آموزش وردپرس
اختلال شخصیت مرزی
تجربه مربوط به روان – تجربه شخصیت مرزی (ترجمه شده)
مرداد ۲۳, ۱۳۹۹
خودآگاهی یا Self-awareness چیست
خودآگاهی یا Self-awareness چیست؟
مرداد ۲۳, ۱۳۹۹

احساس سبکی در زمان مراقبه

احساس سبکی مراقبه

احساس سبکی مراقبه

احساس سبکی در زمان مراقبه

افرادی که تجربه مراقبه عمیق را داشته اند ممکن است حالاتی از داشتن حس سبکی و فاصله گرفتن از زمین را احساس کرده باشند. در این مقاله دیدگاه های مختلفی در مورد توجیه این مسئله بررسی می شود.

۱- دیدگاه ماورایی

وقتی مراقبه طولانی می شود فرد احساس می کند در جسم خود حضور ندارد و یا آن را حس نمی کند. ممکن است محل قرارگیری فیزیکی خود در محیط را نیز نتواند تشخیص دهد. این حالت چندین علت می تواند داشته باشد:

– وقتی بدن اتری از انرژی ناشی از مراقبه شارژ می شود و ذهن نیز در حالت تمرکز فکر قرار دارد شرایط برای برون فکنی کالبد اختری آماده است. آگاهی از جسم فیزیکی فاصله می گیرد و در کالبد های ظریف تر قرار می گیرد. بنابراین حسی از بدن فیزیکی وجود ندارد و معمولا حالتی از معلق بودن و شناوری احساس می گردد.
– ممکن است شخص به خواب آگاهانه فرو برود که در آن همه چیز ذهنی است و بدن، آن طور که در بیداری ادراک می شود حس نمی گردد.
– وقتی تمرکز فکر به چیزی شدید باشد مسائل دیگر از جمله وجود بدن فیزیکی هم به کنار می رود و فقط آگاهی باقی می ماند. پس احساس داشتن وزن و محصور بودن در کالبد فیزیکی هم محو می شود.

۲- دیدگاه نورولوژیکی (عصب شناسی)

در سال ۲۰۰۱، یک نورولوژیست به نام اندرو نیوبرگ با اسکن مغز راهبان در حال مراقبه به این نتیجه رسید که در بخشی از مغز که Orientation Association Area یا به اختصار OAA نامیده می شود فعالیت کمی مشاهده می شود. وظیفه OAA این است که موقعیت و جهت بدن را در فضای فیزیکی و نسبت به سایرین تشخیص دهد. کسانی که در این بخش از مغز دچار آسیب می شوند نمی توانند به راحتی مسیر خود را حتی در خانه پیدا کنند و ممکن است به اشیا برخورد کنند چون مغز آنها قادر نیست اشیا را از بدن فیزیکی تمایز دهد و فکر می کند آنها نیز بخشی از بدن هستند. وقتی OAA آسیب ندیده باشد و فعالیت مناسبی داشته باشد فرق کامل بین خود و چیزهای غیر خود به راحتی مشخص می شود. همچنین اگر این بخش فعالیت کمی در هنگام خواب یا مراقبه عمیق داشته باشد این تمایز دادن مانند کسی که در این بخش از مغز دچار آسیب شده باشد از بین می رود. به همین دلیل فرد احساس می کند در بدن خود قرار ندارد و احساس سبکی می کند. او معتقد بود که دلیل پیوستگی با کائنات به خاطر همین است چون محدوده حس خود در بدن فیزیکی از بین می رود.

همچنین بخوانید:   آیا پیشگویان می توانند از پیشرفت وضع اقتصادی یا رکود آن خبر دهند؟

ولی چرا این دیدگاه نورولوژیکی قابل قبول نیست؟

به نظر می رسد این دیدگاه مادی گرایانه به طور شتابزده به پدیده حس سبکی و بودن در خارج از بدن در حالات فراآگاهی تعمیم داده شده است. این دیدگاه نورولوژیکی نمی تواند توجیه کننده حالات مشابه دیگری که در حین مراقبه رخ می دهد باشد مثل احساس چرخیدن سریع در حول محور خود و یا دیدن فضا با چشمهای بسته وقتی که این حس سبکی رخ می دهد. همچنین افرادی که حس سبکی و حالت خارج از بدن بودن را دارند تفاوت زیادی با کسی که بخش OAA مغز او به خواب رفته است دارند. ممکن است این افراد به راحتی بتوانند راه بروند و کار کنند و حتی بدوند و در همان حالات نیز احساس سبکی و بودن در خارج از بدن را بدون مشکل در راه رفتن داشته باشند ولی وقتی OAA آسیب ببیند و یا به خواب برود راه رفتن عادی نیز دچار مشکل می شود. حس پیوستگی با کائنات که در مراقبه رخ می دهد پدیده ای است درونی و حسی که ناشی از همدلی و با از بین رفتن ایگو و رسیدن به این درک که پدیده های جهان ذاتا از هم جدا نیستند است ولی فرد هنوز می تواند حدود بدن فیزیکی خود را از سایر پدیده ها تشخیص دهد در حالی که اگر این حالت ناشی از فعالیت کم در بخش OAA مغز باشد فقط حدود فیزیکی بدن قابل تشخیص نیست و ارتباطی با ایجاد درک درونی و همبستگی که باید در تمام روز همراه انسان باشد ندارد. به عبارت دیگر کسی که واقعا مفهوم یک پارچگی با کائنات را درک کرده باشد در بیداری کامل که بخش OAA مغز نیز کاملا عادی فعالیت می کند نیز همین حس وحدت را دارد.

همچنین بخوانید:   آیا خواب ها می توانند سیاه و سفید باشند؟ دلیل سیاه و سفید رویاها

بنابراین این دیدگاه عصب شناسانه نمی تواند توجیهی برای حس های سبکی، جدایی از بدن و درک واحد بودن جهان باشد و دیدگاه معنوی اول به واقعیت نزدیک تر است.

 

 

مقالات مرتبط

نیلوفر
نیلوفر
- دانشجوی روانشناسی بالینی و مترجم. - وظایف: مشارکت در ترجمه مقالات ماورایی و روانشناسی برای سایت - علایق: علوم ماورا و مراقبه، روانشناسی بالینی، فلسفه، روانشناسی عمومی، قانون جذب، شمنیسم، عرفان و ...
اشتراک
اطلاع از
guest

6 دیدگاه ها
قدیمی ترین
جدیدترین
Inline Feedbacks
View all comments
Annihilation
عضو
4 سال قبل

بسیار عالی، ممنونم، همچنین اضافه کنم که گاهی اوقات که حالت سبکی در مراقبه رُخ میدهد، ضربان قلب هم کمی بالا رفته و یا صداهایی واضح بدون منبع مشخص در کنارش شنیده میشود ، یا تصاویر واضح و شهود مانندی که ناگهانی نقش می بندند، یا همان صدای سوت یا هیس مانند که در بعضی شروع و در بعضی شدیدتر میشود (که خودش از نظر پزشکی مورد بررسی بوده و علت قطعی برایش یافت نشده). در حالیکه این موارد همراه با آسیب به بخش OAA پدیدار نمی شود.

سینا تقی نژاد (مسئول روابط عمومی)
ادمین
Reply to  Annihilation

سلام
ممنون Annihilation عزیز برای نکاتی که فرمودید.

علی
مهمان
علی
4 سال قبل

مراقبه که نه ولی یکی دو بار تو نماز همچین حسی داشتم

سینا تقی نژاد (مسئول روابط عمومی)
ادمین
Reply to  علی

سلام
بله و یکی از کاربران تجربه شبیه شما را داشته است (آدرس لینک)

رضا
مهمان
رضا
4 سال قبل

با عرض سلام و خسته نباشید من خیلی وقت وانهاندگی می کنم و موقع مدتیشن وقتی می خوام مدتیشن تموم کنم موقعی که مدتیشن متوقف می کنم، بدنم احساس می کنه خوابیده بودم در حالی که نخوابیده بودم، آیا من مدتیشن را اشتباهی انجام می دم،،،، سوال دومم اینه من با امروز یک چهار روزی شروع کردم به رویابینی(تا آن شاالله بعد شش ماه تا یک سال دیگه برونفکنی رو تمرین کنم) سه روز اول خوابهام نوشتم تو ظهرم خوابیدم خواب ببینم اونو نوشتم ولی روز چهارم خوابی به یادم نیومد، و به ذوقم خورد آیا این طبیعی هست و… بیشتر »

علی خانی (مشاور سایت)
ادمین
Reply to  رضا

با سلام احساس اینکه خوابیده بودید ممکن است به دو دلیل باشد. گاهی برای چند ثانیه ذهن انسان وارد حالت دلتا می شود و به ناگهان از آن بیرون می آید و تصور می کند خوابیده ولی بسیار کوتاه بوده است. دلیل دیگر اینکه شاید در اعماق شدید خلسه بوده اید و حالتی بین خواب و بیداری داشته اید. این حالت برای هیپنوتیزم خوب است ولی مراقبه باید در هوشیاری کامل انجام شود و حتی از مرز هوشیاری عادی نیز بگذرد به امواج گاما برسد. بله ممکن است گاهی به دلیل بی خوابی، خستگی و یا حتی تغذیه غلط، قادر… بیشتر »

رفتن به نوار ابزار